Грижа за тялото

събота, 17 септември 2011 г.

Видове пилинги и кога да ги използваме

            Старателно полагате грижи за кожата си. Правите си маски. Ползвате качествена козметика. Редовно ходите на козметик, който да почиства лицето ви. Никога не си лягате с грим. Всичко това е чудесно. 

            А колко често използвате ексфолианти?
            Ако отговорът е „нито веднъж”, препоръчвам ви да промените това колкото се може по-бързо. Мръсният въздух, праха, изгорелите газове, всичко се наслоява по кожата ви и я задушава. Мъртвите клетки се натрупват. Появяват се пъпки, раздразнени места и кожни проблеми. Естествените ексфолиращи процеси на тялото, които премахват мъртвите клетки и почистват кожата, вече не са достатъчни. Затова ви съветвам да използвате подходящи пилинг продукти веднъж или два пъти седмично. Консултирайте се за повече подробности с козметика си.
            Днес ще ви представя трите вида пилинг, които можете да ползвате, и кой за какви случаи и за какъв тип кожа е подходящ.

Абразивен пилинг

Това е най-простият и разпространен метод за ексфолиация. С помощта на ексфолиращ продукт и гъба или кърпа за баня премахвате мъртвите клетки от кожата и я почиствате. На пазара се предлагат вече много и различни ексфолиращи продукти. Важното е тези, които изберете да са с подходящ за вас размер абразивни частици. За лицето те трябва да са по-финни, а за тялото, особено за краката, можете да изберете и малко по-груби.
Вторият вариант е да използвате сол, захар или сода за хляб. Разтваряте ги в малко вода, така че да се получи каша, нанасяте върху кожата и леко разтривате с гъба. Имайте предвид, че солта може да бъде агресивна към кожата ви. Затова пробвайте пилинг със сода за хляб. Захарта е подходяща за хора с чувствителна кожа.
            Абразивният пилинг ви помага да  поддържате кожата си млада и здрава и можете спокойно да го съчетавате с химически пилинг. В случай, че страдате от акне, кожата ви е възпалена или много чувстивтелна, съветвам ви да ограничите абразивния пилинг и да се посъветвате с дерматолог.

Ензимен пилинг 

Той е подходящ дори за хора с акне или чувствителна кожа. При прилагане на ензимен пилинг винаги следвайте точно инструкциите на опаковката на продукта, който използвате. Помнете, че трябва да пазите очите и лигавиците и да не го нанасяте върху отворени рани.
Обикновено продуктите за ензимен пилинг съдържат алое вера, тиква или ананас. Те ускоряват подновяването на клетките, намаляват белезите и стриите, освежават цвета на кожата и редуцират вредата от слънцето.
Ензимният пилинг няма почти никакви странични ефекти и се препоръчва за предотвратяване на сухота и алергични реакции.

Химически пилинг

            Той не може да се извършва в домашни условия. Съветвам ви да търсите консултация с дерматолог или козметик преди да се подлагате на процедури.
            Видовете химически пилинг се различават по дълбочината на проникване в кожата и по вида химически разтвор, който се използва.
            Повърхностният пилинг може да се прилага на всички типове кожа. Вторият тип пилинг прониква по-дълбоко и предизвиква втора степен изгаряне на кожата. Дълбокият пилинг има най-добър ефект, но при него рисковете са по-големи, ще усещате болка и периодът на възстановяване ще бъде по-дълъг. Той не може да се прилага на по-тъмна кожа.

            Грижете се за себе си разумно. Без да се увличате. Не мислете, че като положите повече грижи веднъж, кожата ви ще се чувства добре. Напротив. Търсете помощта на специалисти и отделяйте по малко време за себе си всеки ден.
           


Няма коментари:

Публикуване на коментар