Грижа за тялото

сряда, 28 септември 2011 г.

Кожата

Какво не знаем за нея?

Сигурна съм, че знаете кой е най-големият човешки орган. Точно така – кожата. Тази, за която полагаме толкова много грижи, защото знаем, че ако е свежа, здрава и гладка, ние ще изглеждаме по-млади и красиви.  
Защо кожата е толкова важна? Тя пази тялото ни от:

  • механични въздействия;
  • термични влияния – прегряване, измързване;
  • химически повреди;
  • загуба на вода;
  • бактерии, вируси и гъбички – четох в едно изследване, че кожата унищожава огромно количество бактерии само за един час.

Когато сме здрави, кожата ни се чувства добре. Но е важно да полагаме и допълнителни грижи за нея и да й даваме възможност да диша. Така в клетките прониква повече кислород. Стимулира се обмяната на веществата вътре в тях, подобрява се кръвообращението, което помага на кожата да изглежда по-млада и свежа. Колкото по-добре я познаваме, толкова по-добре можем да се грижим за нея или да реагираме навреме, ако забележим нещо необичайно.
           
Структура на кожата

            Състои се от три слоя – епидермис, дерма и хиподерма.
·                   Епидермисът е най-горният слой. Съставен е от клетки, които се казват кератиноцити. Те се подреждат, застъпвайки се една друга и така образуват различни подслоеве. Интересното при тях е, че започват да се развиват в по-долните слоеве на епитела и постепенно да се издигат към горната му част. Когато стигнат до повърхността, те вече са мъртви клетки, които ние отстраняваме с помощта на ексфолианти.  
            В този слой на кожата са и меланоцитите и дендритните клетки. Първите отговарят за производството на меланин, който ни осигурява защита от ултравиолетовите лъчи. Вторите стимулират имунната система на епидермиса. 

·                   Дермата е следващият слой на кожата. Той отговаря за еластичността, механичната й устойчивост и регулира телесната температура. Съставен е от съединителна тъкан. Богат е на кръвоносни съдове. 

·                   Хиподермата има една основна функция – предпазва тялото от наранявания, прекомерно затопляне или измръзване. Това е личният ви еърбег. Имайте предвид, че състоянието му е от решаващо значение за външния вид на кожата ви.

Какви точно бяха функциите на кожата?

  • Имунна – не позволява на микроорганизмите да превземат телата ни.
  • Регулиране на температурата. 
  • Сетивност – благодарение на нервните окончания и рецептори на кожата, усещаме допир, болка, топлина или студ.
  • Производство на витамин D, който спомага за добрата работа на сърцето ви и стимулира имунната система.
Защо ми е да знам всичко това?

            Полагате ежедневни грижи за кожата си. Мажете я с кремове. Стягате я с маски. Подлагате я на процедури за подмладяване, изглаждане на фините бръчки, ликвидиране на целулита и какво ли още не. И всеки един продукт и процедура ви обещават чудеса.
            Но дали е така можете да прецентие само ако я познавате добре. И като се съветвате редовно с козметика си. ;-)


Няма коментари:

Публикуване на коментар