Грижа за тялото

четвъртък, 9 юни 2011 г.

Какво (не) знаем за целулита?

Над 90 % от жените имат целулит. Независимо дали са слаби или със закръглени форми. Обикновено се проявява на бедрата, дупето или долната част на корема. В по-редки случаи, може да се забележи и по ръцете, гърдите, дори и на тила.
Един от „виновниците” е естрогенът. След пубертета, именно най-женският хормон ускорява натрупването на мазнини в организма, като по този начин го подготвя за евентуална бременност.
Какво причинява появата на целулит е въпрос, който си задават милиони жени по света. Ще разгледаме няколко от най-често срещаните причини:

  1. Начин на хранене – хората, които консумират храни, богати на мазнини, въглехидрати и сол и бедни на фибри в повечето случаи имат силно изразен целулит.
  2. Начин на живот – целулитът е често срещан при пушачите и хората, които водят застоял начин на живот.
  3. Недостатъчна хидратация – повечето хора не приемат достатъчно вода дневно. А водата е ключова за изхвърлянето на токсини от организма. Препоръчителният дневен прием на вода е 30 мл за всеки килограм.
  4. Лекарства – хапчетата за отслабване, приспивателните и противозачатъчните могат да доведат до появата на целулит.
  5. Гени – много хора са генетично предразположени да трупат лесно мазнини, съответно и целулит.
  6. (При мъжете) Понижени нива на тестостерон - води до намаляване на мускулната маса и повишаване мазнините в организма. И, макар и рядко, е напълно възможно и при мъжете да се появи целулит.

Доказано е, че намаляването на общото тегло предотвратява външната проява на целулита. А кремовете, масажите и терапиите са арсеналът, който разкрасителната индустрия ни предоставя в нелеката борба с целулита. Истината е, че всяка една от нас сама трябва да реши как да поведе битката с „портокаловата кожа”. 

Тук  може да прочетете за един от най-успешните и иновативни начини за справяне с целулита.

Няма коментари:

Публикуване на коментар