Грижа за тялото

сряда, 29 юни 2011 г.

Бръчките

Какво ги причинява?

            Някои жени изпадат в ужас щом забележат и най-малката бръчица по лицето си. Други не се тревожат – за тях бръчките са доказателство, че са живели вълнуващ и интересен живот. Сигурна съм, че и двата типа дами държат поне един крем с подмладяващ ефект на нощното си шкафче.
            За да имате успех в борбата с бръчките, трябва да знаете какво ги предизвиква и да атакувате проблема из основи. Първо е добре да се запознаете със структурата на кожата. Тя има три основни слоя – епидермис, дерма и подкожна тъкан.
            Епидермисът е най-външният слой. Той е бариерата, която предпазва тялото ви от външната среда. Едни от основните клетки в него са кератиноцитите. Те се придвижват от долния към горния му слой и осигуряват кератин, който заздравява епидермиса. Веднъж стигнали до повърхността, клетките отпадат (това се случва ежедневно, докато се миете или триете с кърпа). Ако нещо в този процес се наруши, кожата става люспеста.
            Дермата е вторият слой. В него се съдържат: колаген, който прави кожата здрава; глюкозаминогликани – протеини, които й дават тургора си и еластинови влакна, които я правят еластична и стегната.
Последният слой всъщност е подкожната тъкан. В нея са разположени мастните клетки, които пречат на тялото да губи топлина и карат кожата да изглежда пухкава.
Броят на епидермалните клетки намалява с 10% на всеки 10 години. Те започват да се делят по-бавно, стават по-тънки, кожата заприличва на пергамент. Бариерната функция отслабва. Влагата се освобождава вместо да се съхранява в кожата и тя става все по-суха. Настъпват структурни промени. Намалява производството на колаген и еластин. Мастните жлези се уголемяват, но произвеждат по-малко себум. Броят на потните жлези намалява. Мастните клетки в подкожния слой стават все по-малки с възрастта и не могат да компенсират щетите от другите слоеве. В резултат на всички тези изменения кожата се отпуска и сбръчква.
90% от симптомите на стареене на кожата се проявяват преждевременно, когато тя е изложена на вредните слънчеви лъчи. Промените в епидермиса, причинени от слънцето, включват: изтъняване, растеж на кожни лезии като актинични кератози, базалноклетъчни карциноми и плоскоклетъчен карцином. Ултравиолетовите слънчеви лъчи увреждат и колагена, който се намира в дермата.
Свободните радикали също са причина за появата на бръчки. Те активират металопротеинази, които разграждат колагена. Затова спрете цигарите и помислете как можете да се справите с щетите, които ви нанася мръсния въздух.
Твърде многото мимики, навика ви да бърчите чело – това също са причини за появата на бръчки.
С годините намалява производството на естроген, настъпват хормоналните промени по време на менопаузата. Въпреки мнението на някои учени, е доказано, че това не влияе на структурата на кожата.  
Ясно е, че не можете да надхитрите времето. Но имате всички шансове да го забавите. Съсредоточете се върху структурните изменения, които настъпват в кожата с годините. Старайте се да водите здравословен начин на живот, хранете се правилно и полагайте специални грижи за нея. Какви точно ли? Очаквайте отговора на този въпрос в следващите постове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар