Грижа за тялото

четвъртък, 8 септември 2011 г.

Неотразими през есента


Лятото, изпълнено с много усмивки и слънчеви изживявания, е към своя край. След веселите отпуски се настройваме за работния процес. Светът около нас, с всеки изминал час, става все по-пъстър. Време е да подготвим кожата си за по-студените месеци.

Здравето и външният ни вид имат нужда от целогодишни грижи. Особено внимание трябва да им обръщаме при смяна на сезоните.
Колкото и весело да сме си изкарали край морето или басейна, солената или хлорирана вода заедно със слънчевите лъчи са ни нанесли поражения. Кожата има прекрасен тъмен загар, но е изгубила блясъка и еластичността си. Косата е изтощена и с повече изтънели краища. Това не е краят на света. Но трябва да се вземат мерки.

Хидратация
  • Тяло. Време е да превключите на по-хидратиращ крем. Кожата ви е „жадна”. Слънчевите лъчи са я изсушили. Лосионите и кремовете, които сте използвали през лятото, вече не са достатъчни. Ако се колебаете кой продукт да изберете според сезона, консултирайте се с козметика или фармацевта си. Добре е да нанасяте крем или лосион един, два пъти на ден след душ.
  • Лице. Към горното добавяме и маска веднъж или два пъти седмично. Все по-често специалисти съветват слънцезащитните продукти да се използват целогодишно. Може да си позволите по-нисък фактор, но винаги имайте под ръка такъв продукт. Слънцето може и да не е толкова силно, но УВ лъчите нямат почивен ден. Кожата на лицето е на показ постоянно и това я прави уязвима.
  • Ръце. За да са нежни и красиви е нужно да са хидратирани. Почти всички ежедневни действия извършваме с ръцете си. Хубавият и качествен крем е начин да им кажем: „Благодаря!”. Нанасяйте често - особено в студените месеци.
  • Вода. Красотата започва отвътре. С приема на повече вода улеснявате организма си в работата му да изхвърля натрупалите се токсини. След горещите летни месеци тялото ни копнее за повече течности. И не, биричката след плаж не се брои.

Ексфолиация
С помощта на ексфолиантите се премахва горният слой мъртви клетки на кожата. След продължителни слънчеви бани при повечето хора се забелязва т.нар. „белене”. Спокойно можете, сами вкъщи, да си правите ексфолиация, за да съживите по-бързо кожата си. Премахването на слоя мъртви клетки спомага за по-бързото усвояване на хидратиращите продукти. Също се стимулира и производството на колаген. Не ексфолирайте кожата повече от 2 пъти в седмицата.

Професионални пилинги
Има достатъчно време, за да се посъветвате със специалист и да изберете подходящия пилинг за вашия тип кожа. Добре е по-инвазивните пилинги да се правят в месеците с по-малко слънце. Използването на слънцезащитен продукт след това е задължително. Ако след слънчевите месеци, наблюдавате по кожата си появата на петънца, също се консултирайте със специалист. Повече за петънцата по кожата може да прочетете тук.

Хранителен режим
Здравият и красив външен вид далеч не започва и свършва с козметичните продукти. Те са създадени, за да поддържат нашата естествена красота. Добрата, балансирана храна е ключова за начина, по който изглеждаме. Не лишавайте тялото си от даровете на природата. Есента е богата на най-разнообразни плодове и зеленчуци. Смело можем да добавим и повечко месце към менюто си. Така и така, колкото повече застудява, толкова повече тялото ще си го иска.

Със захладняването и наближаващата есен, когато светът става по-пъстър, ние постепенно ще подготвим кожата си. За още един сезон, в който да сме сияещи и неотразими.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар