Грижа за тялото

сряда, 10 август 2011 г.

Защо масажът на лицето е толкова полезен

Има много жени, на които не им е хрумвало да си правят масаж на лицето. Звучи малко странно, малко ненужно, малко като „още едно нещо, което да ми отнема време”.
Всъщност масажът на лицето е един от най-старите начини да поддържате кожата си здрава и млада. Той забавя процесът на стареене, помага ви да се освободите от стреса и намалява пристъпите на мигренозно главоболие. Ако го правите редовно, ще забележите как с времето фините бръчици изчезват. С негова помощ вие стимулирате кръвообращението си, премахвате мъртвите кожни клетки и стягате кожата. Тя става мека, еластична и свежа. Цветът на лицето ви се подобрява.
Освен това има и чисто психологически ефект – чувствате се по-спокойна, изпълнена с енергия и красива. А щом се чувствате добре, значи изглеждате добре, нали знаете.
Убедих ли ви да опитате?

За масаж на лице можете да се доверите на масажист, козметик или да го правите сама в къщи. Важното е да ви е удобно и приятно.
Избирате последния вариант? Тогава трябва да знаете няколко неща.
Масажът на лице включва челото, носа, очите, устата, брадичката, бузите, слепоочията, шията, деколтото и ушите. Движенията ви трябва да са нежни, леки и внимателни, особено около очите, където кожата е много тънка и деликатна.
Ако кожата ви е възпалена, страдате от псориазис, екзема или тежка форма на акне, ви препоръчвам да се откажете от масажа. Ще постигнете обратния ефект.

            Какво се прави преди, по време на и след масажа?
            Първо, много е важно лицето ви да е добре почистено. Можете дори да използвате ексфолиант, за да увеличите притока на кръв и да почистите основната част от мъртви кожни клетки. Не ползвате ексфолиант, а почистваща маска? Спокойно можете да я приложите. Важно е ръцете ви също да бъдат чисти и с ниско изрязани нокти, за да не се нараните.

            Второ, изберете си подходящо масажно масло. Консултирайте се с козметика си кой продукт ще е най-подходящ за вас. Целта на масажното масло е да овлажни кожата и да улесни движенията на пръстите ви. Има и някои малки хитрини. Сухата кожа например е добре да се масажира със студен крем. За мазната, вместо масажно масло използвайте зехтин с няколко капки лимонов сок.

            Нанесете малко масло по лицето си и на върха на пръстите. Правете меки, плъзгащи движения нагоре и навън и не натискайте прекалено силно. Използвайте средния и безименния пръст.

            Масажът не бива да продължава повече от 20 – 25 минути. Добре е да го правите поне два пъти в седмицата. Ако смятате, че кожата ви е доста повехнала и не харесвате цвета й, масажирайте лицето си всеки ден. За по-бърз ефект, веднъж седмично след масаж си правете парна баня с чай от лайка.

            Съветвам ви да проявите търпение и постоянство. Да превърнете масажа на лицето си в малък ритуал. Запалете си ароматни свещи, пуснете си тиха музика, отпуснете се. Подарете си няколко минути лично време и не мислете за нищо или пък мислете само за хубави неща. Защото от тях най-вече зависи да бъдем по-красиви с всеки изминал ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар