Грижа за тялото

сряда, 3 август 2011 г.

Специалитетът на деня: Красота


„Човек е това, което яде.”
Има много истина в тези думи. От едни храни пълнеем, а от други слабеем. Само по външния вид може да се каже дали човек се храни правилно или не.

Много хора, при избора си на хранителен режим, гледат количеството калории, което се съдържа в храните. Това не е грешно, но не е всичко. Да не забравяме, че калориите всъщност измерват енергията, която ни дава храната. Когато драстично намалим калориите, започваме да се чувстваме отпаднали. Това е така, защото нямаме достатъчно енергия, за да се справяме с ежедневните си занимания.
Количеството мазнини, въглехидрати и белтъчини са ключови при хранителния ни режим. Тъй като приемът за всеки е строго индивидуален, най-добре е да се консултирате със специалист, който да ви помогне при изготвянето на хранителен режим.

Ако искате хубава и млада кожа, в никакъв случай не елиминирайте мазнините от менюто си. Недостигът на мазнини в организма може да доведе до по-бързо състаряване на кожата. Често, при диети с намален прием на мазнини, кожата може да изгуби своята еластичност и да се усеща по-суха.
Пийте много вода. Тя е най-верният помощник за обмяна на веществата. Дори и да се храните по най-здравословния начин, не пиете ли достатъчно вода, няма да може да усвоите полезните вещества.
Популярните НВД (ниско въглехидратни диети) наистина действат чудодейно. Но в краткосрочен план. Тялото ни има нужда от въглехидрати. Те са основен източник на енергия. Липсата на въглехидрати отслабва мускулите и лишава от „храна” мозъка.

Как да извличаме най-доброто от храната:
  • Избирайте плодове и зеленчуци, които нямат нарушаване на външната обвивка. Нараняванията по тези продукти води до бърза загуба на полезните съставки.
  • Пийте фрешове от сезонни плодове. Уверете се, че плодчетата са пресни. Имайте предвид, че фрешът е фреш първите десетина минути. Така че, след като изстискате плода, е добре да изпиете сока веднага. Фреш в бутилка няма.
  • Студено пресованият зехтин е много полезен. Да не говорим как „отваря” вкуса на продуктите, с които го употребяваме. Използвайте го за подправяне на салати и за храни, които не изискват термична обработка. Когато мине през огън, зехтинът губи голяма част от полезността си.
  • Гответе на пара. Така се запазват полезните съставки в плодовете и зеленчуците. А ако ги похапвате сурови, още по-добре.
  • Не консумирайте печени или пържени ядки. 50 гр сурови ядки на ден осигуряват на тялото ви ценните омега мазнини. Те се грижат за здравата ни и красива коса, кожа и нокти. И ни правят по-умни. 

Всяко нещо с мярката си:
Fast food е тема табу при диетичното и здравословно хранене. Но ни е толкова вкусно. Ако много, много ви се похапва дюнер, сандвич или баничка – позволете си го. После ще компенсирате с малко повече упражнения.
За шоколада да не говорим. Никой не може да ни го вземе. Морковите са чудесни, вкусни и полезни, но нищо не може да се сравни с щастието, което се съдържа в едно блокче шоколад.
Най-доброто, което можем да направим за себе си е да се храним разнообразно и пълноценно. И от време на време да си позволяваме по някоя и друга кулинарна глезотийка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар