Грижа за тялото

петък, 21 октомври 2011 г.

Фотоепилация


На какво само се подлагаме всеки ден в името на прекрасния външен вид. Всяка дама е виртуоз в ежедневните си ритуали. Днес ще си направи маникюр и педикюр, утре ще се погрижи за косата си, вдругиден ще е на специална терапия за лице. И така до безкрай. Като през цялото време ще ходи на работа, ще се грижи за къщата и за любимите си същества. Достойно за възхищение, нали?  
Един от най-досадните ритуали за дамите е обезкосмяването. Да не говорим колко е неблагодарно като процес. Изисква много от времето ни, а само след няколко дни ефектът от положените усилия почти е изчезнал. И започваме наново. Не искам да пренебрегвам господата и техните ежедневни грижи. Но докато мъжете се грижат главно за лицето си, то ние, дамите, не желаем да имаме и едно излишно косъмче по цялото си тяло.

Фотоепилация
Вече можем да си поемем дъх. С напредването на технологиите животът ни значително се улеснява. Много от нас умело боравят както с епилатора и кола маската, така и с бръснача. Но както вече споменахме, само след няколко дни ефектът е изчезнал. Фотоепилацията е отговор за тези, на които им е омръзнала досадната борба с излишните косъмчета. Другата добра новина е, че цените вече са повече от достъпни.

Методи:

IPL (Intense Pulsed Light)
Фотоепилацията с интензивна пулсираща светлина (IPL) позволява третирането на повече типове кожи и окосмяване. Докато преди трайното обезкосмяване беше вариант само за тъмнокосите, то днес вече не е така. Със специален накрайник се насочва светлина към обработваната зона. Процесът е познат и като селективна фототермолиза. Насочената светлината се абсорбира от меланина (пигментът, отговорен за оцветяването на кожата и окосмяването), косъмчетата в третираната зона се превръщат в проводник и така насочения лъч достига до корена на косъма. Този процес води до загряване и по-късното му разрушаване. Правилно се досещате – с времето изчистените от косъмчета зони по тялото стават все по-големи.

PTF (Photo Therapy Flash)
Една от основните разлики между IPL и PTF e, че при IPL светлинната енергия се трансформира в топлинна, докато при PTF се работи едновременно и с двете. Това позволява по-дълготраен пулс и по-малко „щраквания”, докато при IPL се залага на повечето „щраквания”. Рискът от изгаряне на кожата при PTF е по-малък, отколкото при IPL. Разбира се, както при всички процедури, на които се подлагаме, важно е да намерим специалист, на когото да се доверим.

Имайте предвид, че фотоепилацията няма да ви отърве завинаги от нежеланото окосмяване. След години ефектът може да отслабне и да започнат да се появяват нови косъмчета. Хубавото е, че за да се отървете от тях ще ви отнеме по-малко време от първия път. Още по-хубавото е, че ако започнат наново да се появяват косъмчета, това наистина ще стане след години! През това време можете спокойно, че и гордо да се любувате на гладката си кожа.

Кога да не правим фотоепилация?
Все пак, колкото и модерна да е като процедура, фотоепилацията има своите противопоказания. Не се препоръчва при:
  • Възпалена/раздразнена кожа;
  • Бременност;
  • Диабет;
  • Разширени вени на третираната зона;
  • При наличието на тен. Поне две седмици преди и след фотоепилация не се излагайте на силни слънчеви лъчи. Не употребявайте и автобронзанти през този период;
Най-добре е преди да започнете сбогуването с нежеланите окосмяване, да се консултирате със специалист. Професионалистът винаги ще ви посъветва кога е добре да се прави фотоепилация, през какъв интервал от време и ще определи колко процедури ще са ви нужни. Добре е да знаете, че за някои хора фотоепилацията не е най-безболезненото преживяване. Но както се казва: „Трай, бабо, за хубост!”. Пък и нас не ни е страх да се разделим с нежеланите косъмчета. Нали?

Няма коментари:

Публикуване на коментар