Грижа за тялото

петък, 28 октомври 2011 г.

Типове кожа и грижа за нея

            Знаете ли какъв тип е вашата кожа? Надявам се да отговорите утвърдително на  въпроса, защото за всеки тип са необходими различни грижи и козметични продукти. Ако не сте подбрали правилно своите, ефект няма да има.
            Основните видове кожа са: мазна, комбинирана, чувствителна и суха. Каква точно е вашата можете да определите според количеството себум, което тя произвежда. Това разбира се зависи от много неща – гени, начин на хранене, ниво на стрес, прием на лекарства, почистващи продукти и гримове. 

Предлагам един бърз тест, който ще ви помогне да се ориентирате.
        Измивате лицето си. Подсушавате го. След това взимате няколко парчета оризова хартия и ги притискате към кожата. Ако тя е мазна, по хартията ще останат мазни петна, а може дори да стане прозрачна. Ако не останат никакви петна, кожата ви е суха, а ако са в Т-зоната (чело – нос – брадичка), тогава имате комбинирана или нормална кожа. 

Какво е характерно за различните типове кожа и как да се грижим за нея?
Мазна кожа. Тя обикновено е лъскава, с разширени пори и е податлива на
черни точки и пъпки. За да се чувства добре, трябва да я почиствате два или три пъти дневно със сапун и вода. Не прекалявайте с допълнителните почистващи продукти. Те ще изсушат кожата ви, което ще я провокира да произвежда още повече себум.
            По-добре е веднъж, максимум два пъти седмично, да си правите почистваща маска с естествени продукти – домати например.
            Не се къпете с гореща вода. Хладката е по-подходяща за кожата ви. Избирайте си некомедогенни овлажнители и слънцезащитни продукти, които не са на маслена основа, за да не запушват порите.
            Внимавайте какво ядете и в крайна сметка не прекалявайте с грижите. Според някои проучвания мазната кожа често се оказва наследствена, т. е. няма как да я промените. Просто трябва да намерите оптималния вариант да се чувствате добре.

Комбинирана/ нормална кожа. Тя има средни пори. Гладка е. Цветът й е здрав.
Обикновено бузите и челото са сухи, а Т-зоната е малко по-мазна.
            Почиствайте бузите и челото веднъж дневно, а Т-зоната – два пъти. Въобще, третирайте ги винаги по отделно. Не търкайте мазните области. Не ги мажете с кремове за суха кожа. Всичко това ще повиши производството на себум.
            Ексфолирайте с много нежен скраб най-малко два пъти седмично. Използвайте продукти, съдържащи алфа-хидрокси киселини. Те нормализират кожата ви и имат противовъзпалителни свойства. Хидратирайте добре за през нощта.
Не забравяйте да потърсите и абсорбиращ себума грим, с който да контролирате лъщенето на някои участъци от лицето си. 

Чувствителна кожа. Тя е тънка, деликатна, с фини пори. При нея лесно се пукат капиляри, получават се алергични реакции. Тя реагира негативно на всяка промяна в околната среда – силно слънце, студ, нови козметични продукти, нови битови почистващи препарати.  
Когато избирате продукти за този тип кожа, трябва да сте много внимателни. Препоръчително е да бъдат без аромат, оцветители и консерванти. Най-добре е препаратът за почистване да е на водна основа. Използвайте го 2 пъти дневно. Избягвайте овлажнители на маслена основа или с ланолин и минерално масло. Много е вероятно те да запушат порите ви и да стимулират образуването на черни точки.
Уверете се, че гримовете, които използвате, са хипоалергенни и  некомедогенни. Не забравяйте да почистите лицето си преди лягане! Не заспивайте с грим! 

Суха кожа. Сухата кожа се чувства и изглежда здрава, особено след почистване. Тя обаче е склонна към фини бръчки, лющене и червени петна. Ако не я ексфолирате редовно, може да изглежда пепелява на цвят. 
Избягвайте да се миете с вода от чешмата. Тя обикновено съдържа хлор или флуор, или други нежелани химикали, които ще изсушат кожата ви. Използвайте минерална вода или кубчета лед. Почистващият ви лосион трябва да не съдържа алкохол, а всички продукти, които ползвате да са с максимално естествени съставки. Използвайте и етерични масла – кокосовото масло например е много подходящо.
Надявам се, че разпознахте вашия тип кожа. Сега просто трябва да се грижите добре за нея.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар